24. 7. 2010.

Jos par trikova

Zid od opeke
Princip je sledeci - na gornjoj ivici zida, postavite granicni uslov kod koga su oslobodjeni svi uticaji osim jednog - onog koji prenosi vertikalnu silu (to ce biti T3). Zatim, na vertikalnim ivicama zida, na mjestima gdje se zid naslanja na stub ili vertikalni serklaz - treba osloboditi sve uticaje, (eventualno, ostaviti opet T3). Na donjoj ivici nemojte nista oslobadjati da se ne bi napravio labilan model - tu se i tako ne bi trebalo da jave nikakvi momenti ako su uneti prethodno pomenuti granicni uslovi.
Ovime cete dobiti da zid prenosi samo vertikalno opterecenje.
FERT ploče
Kada se ne insistira na uticajima u gredama (kako se radi o prostoj gredi, za gravitaciju se rucno dimenzionise), je da se zada ortotropna AB ploca debljina koja je ekvivalentne krutosti na savijanje sa FERT tavanicom (gredicama sa plocom od 4 cm). Znaci zadaje se AB ploca debljine (uglavnom 12cm gdje se dobija stalno opterećenje 3 KN/m2) cija krutost na savijanje je jednaka FERT tavanici, ali obavezno ortotropna u pravcu nosenja FERTA i adekvatnim granicnim uslovima za ortotropiju koju program nudi. Dalje kod modalne analize treba iskljuciti vertikalne oblike oscilovanja, a ukoliko se ipak jave ignorisati ih (uz povecanje broja tonova...).
Torzija u gredama
Koliko grijesimo ako pri proracunu medjuspratne konstrukcije od AB ploca i greda "iskljicimo torziju greda u plocama" ukljucujuci i gredu preko koje se kontinualno nastavlja konzolna ploca erkera?
Tower zbog primjenjene metode i uslova kompatibilnosti na spoju ploča-greda, prevodi dobar dio momenata savijanja ploče na grede (u obliku momenata torzije). Radi se ogromnoj većini slučajeva o "fiktivnoj " torziji. To je priča koja se vuče od najranijih programa na kojima smo radili (STRESS, SAP, PLANET, pa preko svih dosadašnjih verzija TOWER-a) i uvek je trebalo reagovati smanjenjem torzione krutosti greda kao input podatkom. Otpor inercije (I1) potrebno ga je svesti priblizno nuli Naravno, postoje specijalni slučajevi, kada ovo nije opravdano učiniti - preciznije: čini se greška. Takav slučaj je, npr. konzolna ploča uklještena u gredu (da banalizujem: desno od grede je ploča a levo otvor stepenišnog trakta).
Temelji samci i trakasti temelji
Prilikom modeliranja temelja samaca ( recimo dimenzija axbxd=150x200x40cm ),kao i temeljnih traka ( recimo dimenzija axbxd=1000x65x40cm ) uzimam plocu debljine d=40cm sa gore navedenim dimenzijama u osnovi i zadajem povrsinski oslonac.Na taj nacin dobijam uticaje u temeljima ( u ploci ) i napone u tlu.
 
Ako zelite jos pitajte, znanje je makar dzabe...

1 коментар:

  1. Анониман4. јун 2022. 09:20

    Prilikom modeliranja ploče da li je definišem kao ortotropna i ako da koji je onda modul el.E2 u tom slučaju (po nekoj logici je elastičnost promenjljiva veličina za ortogonalne pravce samim tim i krutost), putam za def. u programu tower naravno

    ОдговориИзбриши